Ortodonti bölümünde; çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgili tedavi uygulamaları gerçekleştirilir.
Ortodontistler (ortodonti uzmanı) tarafından uygulanan ortodontik tedaviler çene kemiğinin ve dişlerin doğru yerde ve konumda yerleşmesini sağlar. Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ile önemli bir estetik kazanım sağlandığı gibi, ağız ve diş sağlığına da pek çok katkıda bulunulur.
Orotodonti tedavileri için ayrı bir uzmanlık dalı bulunmaktadır. Bu bölümün uzmanı olan “Ortodontist” ler tarafından uygulamalar gerçekleştirilir.
Diş üzerine yapıştırılan braketler ile yapılan tedavi şeklidir. Braketler metal yada porselenden olabilir. Diş rengindeki porselen braketler estetik olarak hiçbir rahatsızlık vermezler.
Hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği apareylerdir. Daha basit vakalarda uygulanırlar
Alt ve üst çenenin birbirine göre bozulan ilişkilerini küçük yaşlarda yüze takılan özel apereylerle düzeltmeyi amaç edinen bir ortodonti alanıdır. Çoğu zaman ortopedik tedavi (çenelerin uyumu sağlanır) ve ortodontik tedavi (dişlerin kapanış uyumu sağlanır) birlikte yürütülür.
Ortodontik veya ortopedik tedavi ile düzeltilemeyecek durumlarda ortognatik cerrahiye başvurulur. Çene ve yüzde oluşan bozukluklar doğuştan yada kaza ve hastalıklara bağlı olarak sonradan ortaya çıkabilmektedir. Çenelerin birbirine ve yüze göre uyumsuzluğu hastalarda hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıklara yol açmaktadır. Gelişen üstün teknoloji ve cerrahi teknikler ile bu bozuklukların düzeltilmesi sağlanabilmektedir.
Bazı basit vakalarda braket kullanmadan, şeffaf kalıpların kullanımıyla çapraşıklıklar artık düzeltilebilmektedir. İki haftada bir değiştirilecek olan hastaya özel bu kalıpları günde yaklaşık olarak 20 saat takmak gerekmektedir. Her tedavi ortalama 60 çift (alt-üst çene) farklı düzeltici kalıp gerektirmektedir. Tedavi süresi braketlerle yapılan tedavi süresine yakındır. Vakaya göre 6 ay ile 24 ay arasında değişir.
Ortodonti tedavileri her yaşta uygulanabilmesine rağmen; genellikle çocuk hastalarda daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Her geçen gün yetişkinler de bu tedavilerden yararlanmaya başlamışladır.
Ortodonti tedavisinin süresi yapılacak uygulamaya, hastanın durumuna, yaşına, problemin boyutuna göre değişiklik gösterebilmektedir. 1-2 aydan-2,5 yıla kadar devam eden bir süreç olur; ortalama çoğu hastada tedavinin 1-2 yıl sürdüğü gözlemlenmiştir.
Ortodontik apareyler dişlere zarar vermez. Ancak tedavi sırasındaki ve sonrasındakibakım iyi yapılmaz ise dişler zarar görebilir. Dişe zarar veren aletlerin kendisi değil; iyi temizlik yapılmaması, tellerin arasına kaçan yiyecekler ile şekerli yiyecekler kalıcı hasarlar oluşturabilmektedir. Bu sebepler dişlerin ve tellerin çok iyi temizlenmesi gerekmektedir.
Ortodonti tedavisi tamamlandıktan sonra dişlerin bir süre yerlerinde tutulmalarının sağlanması gerekir. Bu süreye “koruma süresi” adı verilir. Bu sürede sabitleyici (retainer) aletler ile dişler yerlerinde tutulurlar. Sabitleyiciler; dişin çevresindeki diş eti ve kemik yerine oturana kadar dişi tutarlar. Hastanın durumuna göre retainerlar sabit ya da çıkarılabilir olarak uygulanır.
Tüm apareyler bir süre rahatsızlık verebilirler. Eğer bu problem devam eder ise; hekimizniz tarafından gerekli ayarlamalar yapılarak sıkıntı düzeltilir.
Tedavi tamamlandıktan sonra koruma süreci sonrasında dişlerde küçük hareketlenmeler meydana gelebilmektedir. Ancak dişlerin tekrar tedavi görmesine gerektirecek kadar bir hareketlilik genellikle beklenmez.
Diş üzerine braket ve tellerle bir kuvvet uygulanır. Böylece kuvvetin yönünde bir hareket oluşur. Hareket eden dişin önünde geçici bir süre için kemik dokusunda bir yıkım olur, hareketin aksi yönünde ise yeni kemik dokusu yapılır. Böylece yeni yerlerini alan dişler, yeni bir kemik yuvasına da otururlar.